I denna guide:
Gurkmeja är både namnet på en växtart (Curcuma longa) i familjen ingefärsväxter och namnet som används för flera produkter utvunna ur denna växt, inklusive kryddan gurkmeja. Växtens jordstam (rhizom) kokas, torkas och mals till ett pulver som används för att krydda och ge vacker gul färg åt både mat och dryck. När man köper gula currypulver i handeln ingår det så gott som alltid rejält med gurkmeja.
Att dricka gurkmeja
I Indien finns en lång tradition av att inte bara äta utan också dricka örtte gjort på gurkmeja, vanligen blandad med mjölk från djur- eller växtriket. På hindi heter gurkmejan haldi och älskas inte bara för sin smak och vackra färg, utan också för dess påstådda hälsofrämjande effekter.
I många indiska familjer brukar man tillreda en dryck på mjölk och haldi, och ibland även andra ingredienser, som allmän huskur mot alla möjliga sorters åkommor. På hindi kallas den haldi doodh.
Trust me, the pain just disappeared next morning! Sometimes, if it was a chronic kind of pain, it would take 2 to 3 days for it to go but it eventually always went away. It was magic!
På senare år har bruket att dricka gurkmeja spritt sig öven utanför Indien och den indiska diasporan, och i många länder kan man numera beställa ”Golden Milk”, ”Turmeric Latte” och liknande på café som alternativ till kaffe och te.
Recept på guldmjölk
Det finns givetvis massor av recept och metoder för att göra drycker med mjölk och gurkmeja som bas, och här kommer jag att dela med mig med en av mina personliga favoriter.
Ingredienser för två koppar
- 6 dl mjölk, till exempel komjölk, cocosmjölk eller mandelmjölk
- 1 tesked malen gurkmeja
- 4 gröna kardemummakapslar, lätt krossade så att smaken enklare kommer ut
- Cirka 1 cm ingefärsrot, skuren i tunna skivor
- 5 hela svartpepparkorn
- Cirka 2 cm av en kanelstång
- Sötning efter behag. Jag brukar använda 1 matsked honung, men annat sött fungerar också, t ex socker, råsocker eller sirap.
- Malen kardemumma att pudra ovanpå precis innan servering
Instruktioner
- Börja värma upp mjölken (helst i en tjockbottnad kastrull) över medelvärme. När mjölken är fingervarm är det dags att röra ned gurkmejan.
- Häll i kardemummakapslar, ingefärsrot, svartpepparkorn och kanelstång i mjölken.
- Rör in lite sött. Smaka av, och rör ned mer sött vid behov.
- Vispa några ordentliga visptag med handvip.
- Värm mjölken tills du ser första bubblan, låt sjuda i 3 minuter över svag värme. Det ska absolut inte stormkoka utan bara vara varmt nog för att sjuda. Håll koll så att inte mjölken bränner fast.
- Dra av kastrullen från plattan, sätt på ett lock och låt den vila i 5 minuter. Detta gör att drycken blir mer smakrik.
- Häll drycken genom en tesil ned i två koppar. Pudra över lite kardemumma och servera omgående.
Tips för att variera
- Häll i lite ghee i drycken
- Krydda med riven eller malen muskotnöt
- Öppna kardemummakapslarna och strö ned kardemumman löst i mjölken, lägg sedan ned kapslarna också. Detta ökar på kardemummasmaken.
- Sprinkla malen kanel över istället för malen kardemumma
- Gör drycken utan att tillsätta något sött