Dan Jerring i tidningen Broderskap

Fattiga riddare för den som hamnat i skuldfällan


Broderskap: Nr 37/2005 publicerat 2005-09-14

Över en halv miljon människor har betalningsanmärkningar i Kronofogdens register. Många lever ett liv i skuld, skam och utanförskap.

För två år sedan bildades den ideella föreningen Fattiga Riddare med syfte att hjälpa och stötta dem som har skulder.
Fattiga Riddare har cirka 900 medlemmar över hela landet och numera har man också ett riksförbund. Föreningens huvuduppgift är att visa allmänheten att de som har skulder är helt vanliga människor. De är inte kriminella och de kommer från samhällets alla skikt.

Det viktigaste är att göra deras problem synliga, och att visa hur fel det är att över en halv miljon människor finns i Kronofogdens register.

– De flesta är helt vanliga människor, säger Dan Jering.


Dan Jering tröttnade på Kronofogdemyndighetens oförmåga att lösa de skuldsattas probem. Idag arbetar han som projektledare i Fattiga riddare. Bild: Therese Söderlund
Han borde veta. Dan Jering är mannen som gått från att arbeta med konsumentfrågor till att vara informationschef hos Kronofogden i Västra Götaland. En dag sa han upp sig i protest mot myndighetens oförmåga att lösa de skuldsatta ur deras knipa och började i stället arbeta som projektledare i Fattiga Riddare.

– När jag började som informationschef frågade jag de som arbetar närmast de skuldsatta, handläggarna, vilka som blir gäldenärer. De svarade att det är helt vanliga människor. Varför finns de då hos en myndighet som är till för att driva in pengar av folk som inte vill betala? De flesta skuldsatta vill inget hellre än göra rätt för sig, säger han.

– Jag jobbade med de här frågorna regionalt men kände att det inte gick att utveckla någonting från den nivån. Det måste upp på riksnivå. Men på riksnivån hade man inte det tänk som behövs.


Läs hela artikeln. Klicka här

Fotnot
Dan Jerring och Lena ringstål driver i dag ett företag som arbetar med överskuldsättningsproblem.
Länk till företaget
webbmasterdentisdag 01 augusti 2006 - 19:28:48

Nyhetskategorier