Snabblåneföretag följer inte reglerna-Sveriges Radio 13 maj 2015


Snabblåneföretag följer inte reglerna 

Ännu ett bolag som fått tillstånd av Finansinspektionen att bedriva snabblåneverksamhet följer inte de regler som gäller vid kreditprövning och lånar ut till personer som inte har råd att betala tillbaka. 
Av de fyra snabblånebolag som godkänts hittills har nu två visat sig inte göra tillräckliga kreditprövningar när Ekot testar.

21-åriga studenten Linnea fick den här gången låna två lån på vardera 2 000 kronor av samma företag trots att hon inte borde få det. – Det var ju smidigt. Nu fick jag nåt SMS här. "Lån på 2000 kronor är beviljat. Pengarna finns på ditt konto inom en bankdag".

Ett nytt företag har fått godkänt av Finansinspektionen att syssla med snabblåneverksamhet sen Linnea testade att låna pengar sist. Då i februari var det ett av tre företag som lånade ut till henne trots att hon enligt de regler som finns inte borde få ta några lån. – Alltså det är ju väldigt enkelt, fortfarande. Precis som förra gången, säger hon.

När Ekot testar det fjärde och senaste snabblånebolaget som fått grönt ljus av Finansinspektionen, så låter de henne låna där oc
kså. 
2 000 kronor i 30 dagar till en avgift på 435 kronor. Och inte nog med det. Företaget som driver sajten Easycredit där Linnea fick sitt lån, heter Northmill AB. 
De har även en till sajt som man kan låna pengar på, Credigo.se.  
När vi kort efter att Linnea fått beviljat det första lånet går in där och gör samma ansökan, så får hon snabbt och enkelt låna 2 000 kronor till i 30 dagar. 
– Det är ju superenkelt. Helt galet enkelt egentligen.
KOMMENTAR
Små lån och giriga inkasserare skall du icke förakta! Att låna 2000:- i två månader kostar över 400:- och sedan nämnde de inte att i bakgrunden lurar inkasso. Det finns en sympios mellan utlånaren och inkasso. Det gäller att göra det lätt att låna och helst skall den som lånar inte kunna betala. De stora pengarna tjänar sedan inkassobolaget. Konsumentverkets chef kunde inte göra något, han är en riktig mes. Påstod bara att han måste få bättre instruktioner av regeringen/ GNKT
webbmasterdenonsdag 13 maj 2015 - 08:29:21

Nyhetskategorier