Prick hos fogden ger dyrare premie - Aftonbladet 20 januari 2010


Prick hos fogden ger dyrare premie
Allt fler försäkringsbolag kräver att kunder med betalningsanmärkning ska betala högre premier än andra. Ett av de bolag som straffar skuldsatta är folkrörelseägda Folksam.

I dag har över en halv miljon svenskar en betalningsanmärkning. Att dessa människor har svårt att teckna ett telefonabonnemang eller få ett hyreskontrakt är väl känt för de flesta.

Däremot är det få som känner till att den som har en betalningsanmärkning allt oftare får betala en högre premie för sina försäkringar än kunder utan betalningsanmärkning. Ibland handlar det om så mycket som det dubbla priset. Jag ifrågasätter om detta är rimligt.

klipp-klipp

Finansinspektionen, FI, är den myndighet som ansvarar för tillsynen av hela försäkringsmarknaden. FI har träffat försäkringsbolagen och diskuterat om betalningsanmärkning får vara en premiegrundande faktor. Inget har dock hänt.

Konsumentverket har meddelat att de inte kan agera eftersom nivån på försäkringspremier inte faller inom deras ansvarsområde.

klipp-klipp
hoffhans.jpgJag anser inte att rättstvister är den utväg som de drabbade människorna ska hänvisas till. I stället är det dags för regering och riksdag att ta itu med frågan. Lagar och regler måste förtydligas så att försäkringsbolagen inte tillåts att helt utan grund behandla människor olika.

Om regeringen inte agerar snarast är risken stor att de andra försäkringsbolagen kommer att följa efter de bolag som chockhöjer försäkringspremierna för människor med betalningsanmärkningar. För mig är det en självklarhet: Så här får det bara inte gå till.
Hans Hoff
Läs hela artikeln, klicka här!
webbmasterdentorsdag 21 januari 2010 - 15:58:29

Nyhetskategorier