Konsumtionshysterin

Människor i västvärlden konsumerar allt mer

Vi köper mer och lyxigare mat och blir sjukare. När vi inte kan köpa mer mat för att vi är proppmätta så lägger vi våra pengar på inredning i allt lyxigare bostäder och bilar. Vi reser också till exotiska resmål och kan där njuta av att våra pengar räcker till så mycket för de som bor där har ju så låga löner att allt är billigt för oss. Genom vår konsumtion kan vi visa grannen och släkten att vi minsann har det bra. Vi har uppnått det som alla strävar efter nämligen att bli rika.

På 1960-talet läste jag reklam och marknadsföring. Då fick vi lära oss att om man skall sälja en produkt i konkurrens med andra så gäller det att spela på människors känslor. Man tar reda på människors behov och sedan säljer man den vara som kunden behöver för att få behovet tillfredsställt. Alla har vi behov av mat, värme och trygghet. Men vi har också behov av identitet, att visa folk omkring oss att vi faktiskt är framgångsrika. Dessa behov spelar reklammakarna på och kan därmed få oss att tro att vår gamla bil är något att skämmas för trots att den fungerar bra och fyller våra behov att transportera oss dit vi vill åka.

Därför köper vi ny bil, reser till Bahamas och skaffar barnen den senaste datorn trots att vi egentligen inte har råd. Barnen tar efter de vuxna och vill också visa sina kompisar att de minsann har det senaste. Då blir de också uppmärksammade och får status.

Handeln gnuggar händerna och konsumtionen slår rekord
Bankerna hjälper gärna till, de ger oss avbetalningsfria lån. Det är ju dumt att inte betala räntor som man får dra av i deklarationen och därmed slipper att betala så mycket skatt. Vad bankerna inte säger är att om vi blir arbetslösa eller sjuka och inte kan betala så tar de huset. Då har de bråttom för de vill rädda sina pengar. Huset kanske säljs till underskott och den skuld som blir kvar får vi betala på i många år. Troligtvis blir vi aldrig skuldfria, det ser nämligen inkassobolagen till. Inbetalningar minskar nämligen först ränteskulderna och kapitalbeloppet är kvar, även de vill ju tjäna pengar på oss.

Vad kan vi göra för att bryta konsumtionshysterin?
Vi får som vanligt börja med oss själva. Vad är det för mening med att jobba och stressa när ändå alla pengar vi tjänar går till att betala banker? Den som är satt i skuld är aldrig fri! Visst är det roligt att jobba och få uppskattning men är det värt skador och sjukdom i framtiden?

Vad är det förresten för tävlan vi har med människor i vårt umgänge. Är det så viktigt att ha de senaste möblerna ur Miokatalogen. Sitter man inte lika bra i den gamla ärvda soffan?

Om vi i första hand betalar alla skulder så blir vi ju oberoende av bankerna. Om vi sedan inte fastnar för deras locktoner med kreditkort utan i stället sparar pengar i förväg till soffköpet så blir det ju billigare.

När det gäller maten så är det ju ett känt faktum att allt färdiglagat är dyrare. Förr hade folk stor kunskap i att laga mat från råvaror själva och det är faktiskt inte så konstigt. Egentligen tar det inte längre tid. Man kan laga större mängder och frysa in för att ta till när det är bråttom. Då vinner man fördelen med att man vet vad maten innehåller och glädjen av att ha lagat den själv. Dessutom slipper man att släpa hem en massa förpackningar som måste kastas i soporna.

En del går ännu längre
De flyttar ut på landet och blir i stort sett självförsörjande med mat. Det behövs inte så mycket mark för att odla, potatis, kål och morötter. Den som vill ha kött kan få detta från lokala jägare åtminstone då det är älgjakt.

Någonstans skall vi börja.

Göran NK Torin /red. fattiga.nu

webbmasterdentorsdag 26 oktober 2006 - 10:11:16

Nyhetskategorier