Den svenska köpfesten fortsätter - håller vi på att bli som amerikanerna?

Programmet pengar

Den svenska köpfesten fortsätter - håller vi på att bli som amerikanerna?

I programmet rapporterade Sveriges Radios korrespondent i Washington Thomas Nordegren om att amerikanerna glatt köper för lånade pengar.

I USA anses det patriotiskt att handla för då hålls tillväxten uppe och hjulen igång. Varje amerikan har i snitt 10 – 12 kreditkort och redan vid 18 års ålder är det vanligt att man har skulder på 20 – 30 000 kronor. Genomsnittsfamiljen har skulder på 100 000 kronor.

Den ekonomiska utvecklingen har exploderat, folk känner sig rika för att fastighetspriserna stiger. Bankerna gör reklam för att folk skall lösa in sina kreditkortskrediter och i stället ta lån på sina fastigheter. Räntorna på fastighetslån är i dag 5 – 6 % medan kreditkortslånen är 18 – 25 %.

Det är alla samhällsklasser som deltar i köpfesten och de fattigaste konsumerar mer än andra i förhållande till sina inkomster. De kan göra detta för att de har lägre bostadskostnader. De handlar också gärna i dyrare affärer och har gott om kreditkort.
Kreditkortsföretagen utfärdar gärna kort för de tjänar pengar på räntorna och vet att de får tillbaka sina pengar genom kronofogden.

Tidigare låg Amerika 5 år före oss i sin utveckling på det här området men nu är vi bara två år efter.

I programmet finns också inslag om den svenska köpfesten. Vi handlar mer än någonsin och detaljhandeln maximerar sin omsättning. Tillväxten i Sverige är beroende av att alla handlar, såväl den fattige som den rike. Men hur kommer detta sig?

Läs mer och lyssna på programmet. Klicka här.

Programmet Pengar sänds i radio på fredagar kl 10.03, repris samma kväll 00.03 och söndag kl. 14.03
----------------------
Kommentar
Det är något sjukt med denna vansinniga konsumtion. Folk handlar mer än vad de behöver. Går man till en soptipp, eller återvinningscentral som det numera heter, så kan man se att det slängs mängder av fullt fungerande artiklar.
Att vi köper och slänger är naturligtvis ett stort slöseri och inte bra för vår miljö. Men det är också så att det drabbar de personliga ekonomierna och glädjer endast kronofogdar och inkassobyråer.
Samtidigt är den moderna storstadsmänniskan utsatt för ett enormt tryck. Barnen vill ha samma saker som andra barn, familjen vill visa att de minsann har råd med de senaste möblerna och en snygg bil. Det är inte lätt att stå emot statustrycket.
Det är alldeles självklart att något måste göras, men vem skall göra det?

Göran NK Torin/ red fattiga.nu


webbmasterdenfredag 20 oktober 2006 - 19:00:12

Nyhetskategorier