Köp boken


Vill du köpa boken “Konsten att Leva Billigt och må bra” ?
Den finns i bohandeln och även bland nätbokhandlarna. Finns den inte, så be dem ta hem den.
Du kan också fråga i ditt lokala bibliotek och be dem ta hem den.
Boken marknadsförs av bokförlaget Moster Beda i Skattungbyn. www.mosterbeda.com Där kan du också köpa boken.

 SMS-lån - klippt ur Svenska Dagbladet

Allt fler sms-lån hos kronofogden

Kronofogden varnar för sms-lån som blivit allt vanligare. "Det är våra stamkunder de riktar sig till, spelmissbrukare och ungdomar", säger kronofogdemyndigheten till SvD.se.

           
Några snabba knapptryck på mobilen bara så finns pengarna på kontot. En farlig fälla som allt fler trillar i. Under våren har Kronofogdemyndigheten tagit emot ett 80-tal anmälningar om obetalda SMS-lån. Hos företaget Short Money Services Scandinavia får låntagaren pengarna in på kontot inom 15 minuter utan krav på säkerhet. Som mest kan man låna 3 000 kronor.

Enligt Konsumentverket motsvarar avgifterna på SMS-lånen effektiva årsräntor på upp till 792 procent, ockerverksamhet enligt verket som lämnade ärendet till åklagare i april. Men Kammaråklagaren i Stockholm valde att inte inleda förundersökning.

- Det är tråkigt att åklagaren inte tog upp fallet men jag antar att man inte tyckte att det var oskäligt i förhållande till risk och kostnad på grund av de låga beloppen. Vi kommer att fortsätta försöka komma åt företaget och liknande verksamheter genom att titta på marknadsföringen, säger Marianne Åbyhammar, ställföreträdande konsumentombudsman till SvD.se.


Publicerat 26 juni 2006

Läs hela artikeln


webbmasterdenlördag 29 juli 2006 - 17:03:48

 Skuldsatta riksdagskandidater

Radion rapporterade om skuldsatta riksdagskandidater

I slutet av programmet var det en man som menade att det var fel att så många av dem som kandiderar till riksdagen har skulder som är noterade hos kronofogden. Han menade vidare att först när man var "vit" och hade gjort rätt för sig så skulle man ha rätt att representera folket.

Det var inte så länge sedan som man måste ha en större inkomst och vidare vara i besittning av egendom för att komma i fråga för riksdagen. Men en sådan metod kunde man hålla patrasket borta från de viktiga angelägenheter som beslutades. Den fattiga, okunniga och outbildade massan av folket skulle inte klara av att kunna ta viktiga beslut, menade man.

Det är bra att det kommer fram att det finns folk från alla riksdagspartier som har skulder. Dessa har ju egen erfarenhet av hur det är att vara registrerad hos kronofogden. Troligen har de även erfarenhet av det absurda inkassosystem som vi har i Sverige. Ett system som innebär att man kan förfölja folk i evigheter och som förhindrar att folk blir skuldfria. Visserligen har det kommit skuldsaneringslag men oerhört många förvägras skuldsanering och blir därför kvar i skuldträsket. Det absurda är att det räcker med att vara högskoleutbildad för att bli förvägrad skuldsanering. Myndigheterna menar att har man hög utbildning så kan man skaffa ett jobb och därmed betala för sig. Men om det inte finns ett jobb?

Mer är en halv miljon svenskar finns i kronofogdens register och inkassobolagen lever högt på skammen att vara registrerad. Till sin hjälp har de kreditupplysningsbolagen som med sina uppgifter effektivt förhindrar att folk får hyra bostad, ja det går till och med ej att få köpa en bok för 150:- från företagen som säljer böcker på Internet. Alla tar upplysningar!

Jag menar att nuvarande system för indrivning, inkasso och kreditupplysning är föråldrat och det är alldeles utmärkt att vi får riksdagsmän som har erfarenhet av detta och som därför kan hjälpa till att förändra.Göran NK Torin
Redaktör och ansvarig för informationssajten www.fattiga.nu

webbmasterdenlördag 29 juli 2006 - 16:53:42

 Min väg till Fattigfällan och försöket att undkomma

År 1991 inträffar det som de flesta familjefäder fasar för: arbetslöshet. Jag arbetade som mellanchef på ett bevakningsföretag i Stockholm låt oss kalla det för Basab. Jag och min hustru gick i väntans tider och kände en stor tillförsikt om framtiden, vi hade precis genomfört en dröm som alla blivande föräldrar går och bär på, att köpa hus, tokigt nog så låg (ligger nog kvar) huset strax utanför Stockholm i en trevlig förort kallad Hässelby, man gör nog som de flesta, tror på mäklare och bankfolk. Vi hade bott i huset i c:a fem månader när de första orosmolnen dyker upp vid horisonten, valutakris kallades den för  - 500 procents ränta och djupdykning i ekonomin.
Våra politiker satte den svenska folksjälen i spekulation, jag hade två månader innan blivit av med jobbet och var tvungen att stämpla på a-kassan, vilket innebar en avsevärd försämring av ekonomin, inte förrän man måste stämpla så förstår man att pratet om att få 80 procent av lönen inte gäller dej.

80 procent gäller inkomster upp till c:a 16000 kr/mån, dvs. 80 procent av 16000 minus skatt.

Från att varit ganska välavlönad så åkte man ner till existensminimum, det var inte så lätt att styra bankens lån till en sådan nivå, ”turligt” nog så hjälpte Nordbanken (Nordea) till med att öka på lånen med nya lån för att täcka amorteringarna, som sagt detta är en lång historia mot ett nytt yrke, vi fick flytta från huset in till Solna, vilket var helt underbart, hyresrätt, bara att ringa en reparatör när nåt gick sönder, jag fick hanka mej fram med olika jobb, bland annat vårdare på ett hem för missbrukare, vilket mest visade sig vara ett hem för utbrända socionomer, det är fantastiskt vad det kryllar av välutbildad personal med problem, man måste vara tacksam för att dessa hem finns, tänk om dessa människor fick gå lösa bland vanligt folk. På detta hem stannade jag i ett år, sedan fick jag nog.

Familjeråd inkallades och vi beslöt att flytta, frugan har släktingar i Bohuslän närmare bestämt Norra Bohuslän.
Bara en Stockholmare kan komma på idén att tro att Sverige ser ut likadant som vi är vana med, det blev vi snart varse att så inte var fallet, vi hyrde oss ett ställe på en gård för att kunna hysa några hästar och kunna hålla på nåt som liknade livskvalitet. Det visade sig snart vara ett misstag som vi djupt ångrade, socionomer och vissa bönder har tydliga drag av varandra, båda mår nog bäst av inte ha med normala människor att göra, vår hyresvärd kunde inte hålla sig i skinnet och kände att nyfikenheten tog överhand.
Han gick in vårt hus när vi inte var hemma och snokade, han var tvungen att salta elräkningarna också, tillslut så ledsnade jag och tog familjen in till storstaden Strömstad, vi hittade ett trevligt radhus med trevliga grannar.

Idyllen rämnade när vi efter ett tag upptäckte knarklangare som bodde grannar, tänk att man som Stockholmare aldrig kan slippa det.

Jag fick en lysande idé, vi flyttar hem till Stockholm, sagt och gjort jag stegade ner till arbetsförmedlingen och fick till min glädje se att det behövs Lapplisor i Stockholm, jag sökte och fick jobbet.

Att äntligen få sniffa avgaser och lukten av storstad var en upplevelse… att sedan ha en skuldsanering i bagaget trodde jag skulle hjälpa mig att få ett normalt liv var dock ett misstag… Nu så här 17 år senare sitter jag med lika många betalningsanmärkningar som när jag började 1991, på ”min” tid ingick inte underhållsbidrag, man kunde endast få anstånd, vilket gjorde att högarna växer framför mig igen…

Affe

webbmasterdenlördag 29 juli 2006 - 16:43:56

 SMS-lån är svindyra

Rekorddyra lån via sms hopar sig hos kronofogden

Sms-lån blir allt vanligare.

Marknadsföringen kring sms-lån har varit hård den senaste tiden, inte minst i radio.

Många lockas, speciellt unga människor, av att ta ett enkelt lån genom att bara sms:a.

På bara 15 minuter går det att låna 1 000, 2 000 eller 3 000 kronor.

Många av sms-lånen marknadsförs som räntefria, men Konsumentverket har en annan syn på saken, och talar om ocker.

Det är nämligen dyrt att låna pengarna, och ett lån på 1 000 kronor kostar 300 kronor, vilken är en väldigt hög ränta.

Dessutom ska pengarna vara återbetalda inom 30 dagar.


Läs hela artikeln
webbmasterdenlördag 29 juli 2006 - 16:59:14

 Kronofogden - är detta en institution som överlevt sig självt?

Från början var det kungens fogdar som såg till att driva in skatter. Det säger sig självt att folk redan i gamla tider inte alltid var så glada över att tvingas betala skatt, även om detta skedde i form av en knippa fisk, smör eller annat ur självhushållet. det var inte bara kungen som krävde att få av det bonden eller fiskaren tog fram, även prästerna skulle ha sitt tionde. En kvarleva från den tiden är "prästost".

Någonstans, vi har inte letat efter när detta skedde, så började fogdarna även driva in skulder som allmänheten hade och de har de fortsatt med. När industriarbetaren eller stataren fick så stora skulder att de inte kunde klara av dem så tog man helt enkelt hemmet och bohaget och så fick folk klara sig bäst de ville. man tycker att en sådan människosyn borde vara borta för länge sedan, men även i dag tar man folks ägodelar för att skulder skall betalas. De som är skuldsatta tvingas sedan att leva på existensminimum. I dag har man ersatt detta fula ord med förbehållsbelopp, men det är samma sak.

Fogden kontrollerar aldrig varför skulden har uppkommit. Vem som helst kan begära hjälp med att driva in sin fordring. Menar man att skulden är oriktig så skall man bestrida. Man kan fråga sig om Svensson vet vad bestrida innebär.
Det finns många exempel på oseriösa företag som med fogdens hjälp, eller med hot om fogden ser till att få in pengar. En person ringde till oss och berättade om en man som inte förstått att han pådyvlats ett telefonabbonemang. Ändå gick ärendet till fogden som inte på något vis kontrollerade att detta var riktigt. Mannen fick betalningsanmärkning och indrivning på lönen.

Nåja, det finns ärenden som först går till domstol för att saken skall prövas, men återigen så skall den enskilde försöka lägga fram sin sak. Det är inte lätt när kapitalägaren har skolade jurister till sin hjälp. I och med domstolsförfarandet så skall ju allt ha prövats lagligt och fogden kan driva in med alla de maktmedel som han har, dvs. ta av lönen, ta bilen, ta möbler och hus. Den skyldige får sedan klara sig själv bäst han gitter! Snacka om gammaldags lagar och förordningar.

GNKT

webbmasterdenlördag 29 juli 2006 - 16:47:18

 Fattigdomens historia

fatt_bok_3662.jpg

Nordiska Museet gjorde under perioden okt - dec år 1956 en utställning med titeln "Ur den svenska fattigdomens historia".
Underrubriken var. "En utställning om svensk socialvård under sju sekler".
Ett 32 sidigt häfte såldes för 1:50 kompletterade utställningen.
Vi har via antikvariat lyckats få tag i ett exemplar och här följer en resumé.
Inspiratör till utställningen var Svenska Socialvårdsförbundet som firade 50 år. Museet ställde ut egna samlingar men lånade även in från andra museer, arkiv, kyrkor och privatpersoner.
I Upplandslagen från 1296 fanns i köpmålabalken följande text. "Gud må ej glömma den, som gärna vill giva den fattige hus och hem. Kristus var en gäst bland människorna i jorderiket. Han give oss som lön för gästning himmelriket. Amen." I andra landskapslagar hade man liknande formuleringar som alla lutade sig mot den kristna läran. Man menade att även Kristus hade varit tvungen att lita till andra människors välvilja. Under medeltiden var det klostren som tog sig an de fattiga. Klostren hade stora egendomar och munkar och nunnor skulle föregå med gott exempel. Därför kunde fattiga få mat och husrum och sjuka kunde få vård och mediciner. Klostren tog även hand om föräldralösa barn. Under samma tid startades också olika välgörenhetsinrättningar och sjukhus som då gick under benämningen Hospital. Gustav Wasa drog in kyrkornas gods till staten men skonade en del välgörenhetsinrättningar. Eftersom människor tidigare i kyrkorna lämnat pengar till stöd för de fattiga fick nu i stället staten ta på sig denna uppgift. Senare kom det krav på att varje socken skulle ha en fattigstuga för fyra till sex personer och åter igen var det kristna kärleksbudskapet med att ta hand om sin nästa som motiverade deras tillkomst. Visserligen kunde man inte längre få någon lön i himmelriket, i stället var det en kristens plikt. För att finansiera fattigvården fick på 1500- och 1600-talet föreståndaren för stugan eller hospitalet ge sig i väg ut i omgivningen och tigga i hop pengar, de kallades "Biddare". Ett annat sätt att få in pengar var en överflödsskatt. Ett alltför påkostat bröllop eller en begravning medförde en form av böter som gick till de fattiga. Vanligt var också att sätta upp fattigbössor. Dessa placerades på ställen där mycket folk träffades i kyrkor och på krogar. Den som var utan mat fick lov att stjäla utan straff I den Yngre Västgötalagens tjuvnadsbalk kunde man läsa följande: " Stjäl fattig man lev eller ett fullt mål mat och är han rätt allmoseman, som ej orkar föda sig med arbete, vare saklös". Detta innebar att rätten till att hålla sig vid liv gick före äganderätt. Tiggeri var godkänt redan på 1500-talet men man måste ha någon sorts tillstånd. De som var godkända kallades allmosemän och hade en särskild bricka som visade att de hade rätt att tigga. Tiggaren fick endast verka inom ett bestämt område. Detta var oftast den egna socknen men kunde också gälla det kyrkliga stiftet om biskopen hade gett tillstånd. Meningen med tiggarbrickan var givetvis att man skulle slippa betala för andra en de som bodde i närområdet. Detta innebar problem för de vandrande gesällerna och andra kringvandrande hantverkare men också för sjömän och knektar. På vissa håll fanns det vakter som skulle hålla tiggarna borta. Först 1874 fick man rätt att vistas var man önskade. För att människor skulle kunna klara sig när de blev sjuka hade många hantverksskrån redan vid tiden före Gustav Wasa, bildat sjukkassor. Det fanns även kassor till hjälp för änkor och barn. När kungen reformerade kyrkorna så konfiskerade han även denna egendom, men märkligt nog inte de kassor som hantverkarna drev. När skråväsendet upplöstes 1846 blev några få av hantverkarnas kassor sk sjuklådor. Bönderna hade sedan urminnes tider haft sockenmagasin. Till dessa levererade de säd som de kunde få låna vid nödår. År 1955 kom den statliga sjukförsäkringen för alla medborgare, det som numera heter Försäkringskassan.
Fotnot:
Vill man fördjupa sig i det historiska så rekommenderas boken "Den europeiska fattigdomens betydelse" av Bronislaw Geremek. Den kom ut på Ordfronts förlag ISBN 91-7324-356-6
webbmasterdenfredag 28 juli 2006 - 08:06:03

Gå till sidan  1 2 3 ... 133 134 [135]

Nyhetskategorier